Испански бадемов сладкиш (Текула мекула)

Идеално допълнение към следобедното кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 06.03.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
220 г брашно
70 г краве масло (студено)
70 г свинска мас (студена)
70 г захар
1 щипка сол

за пълнежа:
450 г бланширани бадеми
220 г захар
110 г краве масло (меко)
100 г брашно
8 жълтъка
кората от 1 лимон

за гарниране:
40 г черен шоколад
портокалово сладко за намазване


Начин на приготвяне:
1
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула)
В блендер се смилат свинската мас, маслото, захарта, брашното и солта. Трябва да се получат трохи.
2
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 2
Наливат се около 2 с. л. студена вода и пак се разбива. Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне.
3
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 3
В това време се приготвя пълнежа. В тенджера се смесват захарта, 250 мл вода и настърганата лимонова кора.
4
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 4
Вари се до получаването на гъст захарен сироп. Охлажда се леко.
5
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 5
Бадемите се смилат много добре в блендер, но не трябва да стават на масло.
6
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 6
Жълтъците се разбиват с миксер, към тях се добавя маслото и се разбива добре.
7
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 7
Добавят се бадемите, налива се охладеният сироп, сипва се и брашното. Всичко се разбърква добре.
8
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 8
Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънка кора.
9
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 9
Форма за торта с диаметър 26 см с подвижни стени се покрива с пергаментова хартия. В нея се прехвърля кората от тесто, като трябва да покрива и стените, заравнява се.
10
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 10
Отгоре се разпределя бадемовата плънка и се заравнява.
11
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 11
Пече се около 25 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се добре.
12
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 12
Маже се със затоплено портокалово сладко за блясък и се декорира с разтопен шоколад.
13
Испански бадемов сладкиш (Текула мекула) 13
Нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2017
Много вкусен сладкиш!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


178 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: